Meningen är att du ska bli provocerad

with No Comments

 

Miljö och hållbar utveckling är frågor som vilar på mänskliga värderingar. Hur vi än vrider och vänder på begreppet är vår värdegrund och våra visioner ett kompass i den hållbara utvecklingen. Det är hur vi människor beter oss mot varandra och mot naturen.  Men det är svårt att förstå en persons värderingar, speciellt på nätet och speciellt nättrollens.

 

Nättrollen är personer med syfte att provocera och väcka debatt. Det har vi nog alla gjort ibland. Men på nätet är det lättare att ta ett steg längre, vara uppkäftig, ironisk och ta till alla elaka ord för att döda en diskussion. Dessa nättroll gör tyvärr respektlösa och vidriga saker. Läs den här gamla artikeln i NYTimes om hur trollen uppstod, flickan som tog självmord och om subkulturen på nätet om personer som stjäl och intar annan identitet för att kanske förstöra för en människa. Förstår dessa personer hur de påverkar andra?

 

Det finns gråzoner också, visst kan jag le bekymrat åt stackars lokaltidningar när nio av tio kommentarer handlar om att allt ont som händer i världen är vargarnas eller feministernas fel. Visst kan jag lätt sucka när klimatskeptiker frågar om vi verkligen ska ta häst och vagn till jobbet också. Men det finns gränser och jag önskar att människor vågade vara mer ärliga på nätet. Är det så att nättrollen är galna, verkar sakna empati och gillar att sprida hat samtidigt som de hävdar att det är humor. Är det verkligen ironi om inte läsaren förstår det?

 

Tro därför inte att alla de hemska kommentarerna där ute på nätet är från trasiga människor som på något sätt speglar verkligheten, det kan faktiskt vara en människa som fastnat i en subkultur där glädjen finns i att gnälla, provocera och förstöra. Jag tror ärligt att många klimatskeptiker eller ”miljöhatare” på nätet egentligen är nättroll. Om nu nätet är en förlängning av samhället så bör vi bli bättre på att hantera dessa personer och inte låta dem ta över ett samtal för att köra det i botten.

MvH

Christine