SM dag 17 – Inspireras av scraphackers

with No Comments

Allt fler upptäcker återbruk och secondhand. Att handla på loppis, begagnat och gräva bland sopor är riktigt trendigt. Det är fler som kan tänka sig att köpa begagnat, även för att ge bort i present. Det är delvis en hobbytrend, samtidigt som fler och fler butiker visar upp varor som är återbrukade.

Dagens utmaning är att låta mig inspireras av återbrukstrenden, dels genom internet för att hitta trender inom återbruk, samt Gör-det-själv (D.I.Y) och genom att införskaffa något gammalt.

Det är inte bara återbrukartrenden som har ökat, inredning har varit hett länge, ta till exempel utbudet av inredningsmagasinen eller antalet inrdeningsbutiker som nu slår upp sina nya portar. Inredningsbranschen börjar allt mer påminna om den vi har sett inom klädbranschen, med trendiga produkter som ska bytas ut efter några år. Detta går helt emot en utveckling där vi ska minska vårt avfall.

Därför är det helt rätt om de som säljer secondhand får ett större marknadsutrymme i denna växande marknad. Men idag drivs flera secondhand-butiker ideellt, samtidigt kostar det ofta mer att laga, än att köpa nytt. Därför är det härligt att återbrukstrenden är så stor. Min inspiration började med sidorna Scraphackers och I Spy. Därefter har jag kastat mig vidare  bland olika inspirationssidor för återbruk.

Är du en sucker för Ikea kan jag tipsa om Ikea-hackers och numera är det gratis att lägga upp begagnade Ikea-möbler på blocket. Min favorit-sida är dock Bjussa.se eftersom den fångar upp många av de prylar som inte hamnar på blocket men gör att de ändå inte slängs. Eller som de själva säger – prylar är till för att användas.

Det som jag saknar i återbruksdiskussionen är läran om miljöfarligt avfall. En del, kanske ett fåtal produkter mår bäst av att tas omhand på en miljöstation och bör inte bli en ny möbel eller produkt, de kanske har tillverkats under en tidsperiod när en viss kemikalie var tillåten. Dessutom är det viktigt att man vid återbruk och renovering tar hand om färgrester och annat miljöfarligt avfall.

Att surfa in på nätet och läsa om dessa otroligt inspirerande bloggar av scraphackers är mycket inspirerande. Jag hade gärna sett Scraphackers-butiker eller varför inte varuhus som bara sålde snygga återbrukade produkter med en egen individuell historia. Låt dig inspireras.

Vi fyndade både en byrå och snygg fåtölj till vårt hem. Byrån fick vi billigt på blocket och fåtöljen skänktes bort. Tipsa gärna om fler sidor för återbruk.

Pain: Nu blev jag superinspirerad på att inreda om hemma. Det var kanske inte meningen.

Pleasure: De fyndiga idéerna och den unika designen.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.