SM dag 20 – Misslyckas med utmaningen om plast

with No Comments

Dagens utmaning kommer från Sophie Brömster: “…Du utmanas till en dag utan att använda någon plast över huvud taget”.

Resultatet är att jag misslyckas totalt.

Det börjar redan på morgonen när jag ska öppna kylskåpet och tar i plasthandtaget på kylskåpsdörren. Ett snabbt misslyckande. Det var inga tydliga kriterier för utmaningen, jag kommer därför snabbt på egna för att rädda situationen. Ett kriterie får bli att utmaningen gäller engångsanvändning av plast. För plast i sig är ett ganska bra material med unika egenskaper, en av dessa är dess hållbarhet. Dess hållbarhet illustreras på ett sorgligt sätt i Chris Jordans projekt Midway: Message from the Gyre (se bild nedan). Utmaningen tillskrivs därför snabbt ett kriterie – det gäller bara engångsförpackningar med plast alternativt “slit och släng”-produkter av plast.

Med en pust över att jag lyckats rädda mig själv från att så tidigt misslyckas med utmaningen börjar jag plocka fram frukosten. Eller vänta, det går ju inte. Brödet ligger i plastpåse, smöret i plastförpackning, mjölken finns i kartong med plasthölje och kaffeförpackningen bestod också av plast. Det går snabbt att konstatera att den här utmaningen inte är lätt. Men, nu börjar det bli intressant.

Resten av dagen forstätter jag med att totalt misslyckas med Sophies utmaning. Just för att det är så mycket omkring oss som består av plast. Flera gånger ifrågasätter jag nödvändigheten av att välja plast som material för den specifika produkten.

Tack Sophie, det var inte en dålig utmaning. Jag kan varmt rekommendera detta och utmanar även dig som läser detta. Man blir riktigt medveten om hur beroende av plast man är och de handlar inte bara om den miljard plastpåsar som vi svenskar bär hem varje år. Det var nog den största Aha-upplevelsen hittills. Just nu sitter jag och knappar på ett plastigt tangentbord.

Ett annat kriterie som jag kom på under dagen var att om det var en icke-fossil plast, då skulle det vara okej att använda den plasten eller om produkten bestod av återvunnen plast. Det finns också plaster som lättare bryts ned i naturen.

Pain: Kände mig som en plastmissbrukare. Såg plast överallt och lite till.

Pleasure: Mycket intressant utmaning. Nu vill jag bli forskare inom materiallära med inriktning mot återvinningsbara och hållbara plaster.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.