SM dag 4: När det behövs äggstra protein

with 1 Comment

Nu i påsktider äter vi ägg som aldrig förr och vi är nog flera som behöver ha lite koll på äggmärkningen. Ekologiska ägg är lätta att identifiera, de är märkta med siffran 0.

Däremot sitter Bäst-före-Datum på förpackningen och inte på det enskilda ägget. Men, datumet behöver du inte hålla reda på om du förvarar dina ägg i kylskåp. Äggskalet är nämligen en förpackning som borde göra Glad-Pack avundsjuka. Äggen kan hålla två till tre månader längre än det datum som ges av förpackningen. Är du osäker på hur färskt ägget är så lägg det i en skål med vatten. Ett gammalt ägg innehåller luft och kommer få ägget att flyta till ytan. Ett ägg som går att äta ligger kvar på botten. Känner du dig fortfarande osäker, kan du lukta. Ett gammalt ägg luktar riktigt illa. Det här tricket funkar bara för ägg och för ägg som inte är kokta eller spräckta. Dagens Sustainable Makeover gick ut på att informera ett antal personer i min bekantskapskrets om detta. Det blev några “Aha” och “det visste jag inte”.

Äter du mycket ägg? I jämförelse med andra animaliska produkter är ägg en mycket bra proteinkälla utifrån ett klimatperspektiv. Det går 13 g CO2-ekv per kg protein för ägg. För mjölk är det 30 g CO2-ekv per kg protein och 103 g CO2-ekv per kg protein för nötkött (Svenska Ägg). Men man behöver inte äta anmialiskt för att få i sig tillräckligt med protein.

Bedömning av aktivitet:

Pain: Synd att det är så få färdiga produkter som innehåller ekologiska ägg, jag hittade pannkakor i min butik som innehöll ekologiska ägg.

Pleasure: Ekologiska ägg är inte så mycket dyrare och nu vet jag att de kan hålla länge. Det var inte så farligt att informera om detta. Mina vänner blev mest glada över att slippa slänga ägg.

One Response

  1. sanne
    | Reply

    Menar du att folk slänger ägg för att de passerat bäst före-datum? Åh herregud…

    För övrigt så är ett annat miljötips att köpa mat som är nära bäst före-datumet, eftersom affären annars kommer att slänga det när datumet passerats. Ofta får man det dessutom till nedsatt pris. Jag köper ofta kött på det viset och kan därmed äta kött med något mindre dåligt samvete. http://sanne.wblogg.se/2011/10/28/jag-serverar-mina-barn-for-gammal-mat/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.