SM dag 5: Räkna ut min klimatpåverkan

with 1 Comment

En ”makeover” innebär en synbar förändring. Det behövs en bild av “Före” och “Efter”.  Därför testar jag min klimatpåverkan på Klimatkontot. Resultatet är inte okej. Framförallt är det boende och resor som sticker iväg.

Mitt personliga utsläpp är 11 ton CO2e per år och det är inte hållbart för 7 miljarder ytterligare människor, då 11×7=77 miljarder ton CO2e. Dagens utsläpp ligger nämligen 50 miljarder ton.

Testet ger mig därför följande fem råd:

1. Minska på hur mycket du flyger, t.ex. genom att semestra närmare hemmet eller välja tåget då du ska resa.

2. Använd förnybara bränslen – ett byte till förnybara bränslen skulle kunna minska dina utsläpp av fossil koldioxid.

3. Köp bättre el från förnyelsebara källor istället.

4. Byt kranar och munstycken till vatten. Genom att spara på varmvatten, kan du spara på energi

5. Återvinn plast

________________

Flyget var den enskilt största källa till mina utsläpp. Jag uppskattade mina flygresor till 20 timmar per år. Tog jag bort denna siffra, så minskade mina utsläpp från 11 till 8 ton. Dessutom kan jag ha överdrivit vissa värden, men några blev nog nedvärderade också. I slutändan jämnade nog osäkerheterna ut varandra.

Bedömning av aktivitet:

Pain: Det tog lite tid att göra testet och att inse att jag inte hade koll på alla siffror var inte så roligt. Resultatet kändes heller inte särskilt positivt

Pleasure: Nu vet jag vad jag har att jobba på. Direkt fick jag fem stycken förslag på aktiviteter som jag kan genomföra. Härligt!

 

 

One Response

  1. sanne
    | Reply

    Tyvärr tycker jag att de där testerna har stora brister. De skiljer til exempel inte på om man lägger pengarna på nya eller begagnade saker, och det tas inte hänsyn till att bättre saker (ekologiskt til exempel) ofta kostar mer, utan de räknar bra med att mer pengar=större påverkan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.