SM dag 7 – Fikadags

with No Comments

Om du vill börja handla ekologiskt och rättvisemärkt eller liknande, men vet inte hur du ska börja, tycker att det är en djungel eller är osäker på om det gör någon skillnad. Då finns det ett mycket bra knep – börja handla basvaror, till exempel potatis, mejeriprodukter som mjölk och ägg som är ekologiska. Det är nämligen här som du kan göra mest skillnad. Jag skulle även klassa kaffe och thé som en basvara i det svenska hushållet. Fikastunden är bland det finaste vi har och här har vi möjlighet att samtala om allt spännande som sker världen över och lära av varandra.

Därför tänker jag se över mitt fika-förråd, både privat och för arbetet. Jag tar cykeln till butiken där jag brukar handla. Utbudet av ekologiskt och rättvisemärkt kaffe är stort, mycket större än för några år sedan. Jag konstaterar att det är lätt att välja rätt, även för den kaffekräsna. Det finns hela bönor, malet och frystorkat. Doften är ljuvlig.

För thé och choklad är det även ett stort utbud, det är mycket glädjande. För att genomföra en Sustainable Makeover så bör jag fortsätta handla endast kaffe, thé och choklad som har någon form av hållbarhetsmärkning. Att inte göra det vore konstigt, med tanke på det breda utbudet. Men, en makeover ska ju vara lite ansträngande och innebära nya vanor. Så jag kollar in utbudet av kakor och bullar, utbudet i butiken är inte alls lika stort. Men jag hittar två paket av ekologiska kakor. Nu är det dessa sorter som gäller i fortsättningen, tills utbudet blir bredare.

Bedömning av aktivitet:

Pain: Lite dåligt samvete för att det är onyttigheter jag konsumerar. Dessutom är det tråkigt att utbudet av kakor och bullar inte var så stort som jag hade velat.

Pleasure: Lätt genomförd aktivitet. Kaffe, choklad, thé smakar minst lika gott som de utan märkning och priset skilde sig inte i jämförelse med andra liknande produkter.

MvH

Christine

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.