Brutal mänsklighet

with No Comments

Brutal mänsklighet

 

Det blir en del timmar i amningsfåtöljen, något som tidigare har varit lite långtråkigt, men de senaste gångerna har varit ett gripande äventyr. SVT har visat två riktigt bra serier om mänskligheten som jag verkligen kan rekommendera dig att se:

 


 

Krigets unga hjärtan 

Denna gripande serie i tre delar handlar om hur krig så snabbt kan förändra en människa i grunden, om hur en grupp vänner splittras på ett sätt de aldrig skulle kunna ha föreställt sig och hur brutala vi människor kan vara mot varandra. Avsnitten är råa och kameran klipper inte när den tyska soldaten som man börjat sympatisera med, tveklöst tar upp geväret och skjuter en kvinna rätt i huvudet. 

Serien har fått kritik för att man lyfter fram det som att seriens huvudpersoner är offer för omständigheterna. Just detta tycker jag är så skrämmande, hur snabbt en person kan agera mot sina egna värderingar. Läs gärna följande mycket intressant artikel om “Krigets mekanik” som tar upp vad en soldat egentligen tycker och tänker. För i verkligheten, tog det endast några dagar för en soldat att bli sådär fullkomligt brutaliserad och tveklöst avrätta andra.

I famnen har jag en liten människa som varit ute i mindre än fyra månader. Jag försöker föreställa mig den här personens framtid och liv men inser att det är nästintill omöjligt. Andra världskriget är några få generationer bort och i delar av världen pågår det liknande konflikter idag. Hon har tur som föddes i vår tid och i Sverige, så många förutsättningar.


Mänsklighetens historia 

“Från istiden till tillkomsten av jordbruket, plundringen av Rom, upptäckten av den nya världen, det aztekiska imperiets fall, den industriella revolution och så mycket mer. Detta är vår historia – en berättelse om triumfer och hinder som har övervunnits för att vi ska kunna överleva på en hård och brutal planet. Det är också en berättelse om samband. Varför sprids vissa idéer över hela världen, och hur kan livet på en del av jorden påverka en annan del?”

/ SVT

Den här serien är riktigt bra, man kastas fram genom historien, men får en bra överblick av de olika händelserna. Varje avsnitt påvisar hur olika händelser som ibland kan verka små, i slutändan påverkar en världsbefolkning. Hur olika folk står för den intellektuella utvecklingen under olika tidsåldrar och med vilka resurser människor satt avtryck på det samhälle vi har idag.

Att vi idag skulle närma oss ett maktskifte mellan väst och öst känns inte långt bort, helt plötsligt upplever jag att tiden inte alls går så snabbt, att det som händer i världen inte är något nytt, utan en del av ett ständigt skiftande.

MvH

Christine