Drömresan för en som brinner för hållbar utveckling

with No Comments

Planerar du en semester eller nästa drömresa? Låt mig få berätta om min resa, den var till ett land som jag inte trodde fanns.

Vi börjar i Huvudstaden San José som har en centralamerikansk charm, men vi är inte imponerade av infrastrukturen. Det är ett ofta en fungerande infrastruktur som är skön att komma hem till i Sverige; snälla trottoarkanter och hela vägar, rent vatten och rena husfasader…

Å andra sidan, här möts vi av vackra väggmålningar framför grå betong och de färgsprakande husen får Stockholm att påminna om en grå utrotad Sovjetstad och man kunde tydligen dricka kranvattnet. Det är poliser nästan överallt på gatorna och det mest hotfulla vi stöter på är ett par rejäla krokodiler som tar en tupplur. Vi konstaterar att vi möter fler tiggare på Stockholms gator än i denna stad. Dessutom får vi kvitton vart vi än handlar, vi behöver inte pruta på varor och prisskillnaderna mellan produkter är små så vi känner oss aldrig lurade. År 2007 bidrog turism i landet med en minskad fattigdom på 3%.

Utanför en skola hittar vi en mur där skolbarn har målat under rubriken ”Salvemos la tierra”  (rädda jorden) och den här målningen blir en symbol för hur vi upplever de invånare vi möter under resan, man bryr sig om planeten.

Vi beger oss mot djungeln för att ta oss paddlandes 3 mil längs en flod i en gummibåt. Efter några rejäla forsar stannar vi till vid lagun och badar i ett vattenfall därefter kommer det obligatoriska regnskogsregnet.

Vi fortsätter i floden och tar oss till en ekologisk lodge, mitt i djungeln, där vi spenderar natten och utforskar omgivningen.

Under resan längs forsen tar vi oss genom en av de vackraste platser jag skådat. Vi slänger oss av båten och simmar genom ett regnskospass där vattenfallens ljud är det enda som hörs och vi ser knappt himlen för all regnskog som bildar ett tak över oss när vi simmar på rygg.

Nästföljande dagar lär vi oss om regnskogens växter, lär oss tillverka choklad och det mest spännande var en nattlig tur för att se regnskogens djur i bäcksvart mörker. Vi går på hängbroar bland trädkronor och stigar längs marken. Är man intresserad av biomimik så är det här rätt plats att åka till. Den uppfinningsrikedom som möter oss göra denna plats till ett av de mäktigaste ekosystem jag sett.

l

 

Vi tar oss till den aktiva vulkanen Arenal, här cyklar vi längs Areanlsjön som är landets största sjö, den bildades när man byggde ett vattenkraftverk. Cykel i all ära, det bästa sättet för oss att komma nära djurlivet var ändå att paddla kajak, vi kom riktigt nära en del fåglar.  Landet är rikt på fåglar, här kan du skåda uppemot 857 olika fågelarter.

Eftersom vi vill ha lite mer äventyr ger vi oss iväg till djungeln igen, här slänger vi oss ut bland trädkronorna och åker linbanor som sträcker sig flera kilomterer in i djungeln. Det mäktigaste är när vi åker över en ravin med ett oerhört vackert vattenfall. På tillbakavägen lär vi oss om indiankultur innan vi rider tillbaka. Ser du linorna på bilden?

Landets yta täcks av 23 % skyddade områden och nationalparker och i landet hittar du 5% av världens biologiska mångfald.

Landet bjuder även på ett av världens bästa surfingsställen och vi spenderar några dagar vid havet för att lära oss denna konst. På vägen mot stranden möts vi av en skylt där det står: ”Leave nothing but footprints”, i flera klädbutiker säljs det kläder med ekologiska märkningar, en butik säljer bara bambukläder (superhärligt material att ha när det är varmt, känns ungefär som silke), det är väldigt lätt att äta god vegetarisk mat och ja, att surfa är fantastiskt kul och svårt. Mina ben och armar är fulla av skrubbsår och jag har ett flertal blåmärken.

Landet var bland de första som började med hållbar turism och är idag främst i världen på detta. Om du vill resa, bryr dig vart dina pengar ska spenderas så kan jag varmt rekommendera detta paradis. Det finns något för alla här. Vad hette landet? Jo, Costa Rica (den rika kusten). Landet är även kännt för att inte ha någon armé.

Om du inte reser, om du har valt att inte resa för att du vet att flyget står för en stor del av våra utsläpp så förstår jag hur du resonerar. Jag vill inte uppmana dig att resa, jag vill berätta att det som får mig att ta flyget, är kontrasterna och upplevesen när jag kommer hem. Min motivation för att arbeta med hållbar utveckling förstärks ofta när jag ser hur bra vi har det när jag kommer hem till Sverige. Den här gången kommer jag hem med en känsla av att vi har mycket att lära. Hade denna resa inneburit miljövänligt flyg, så hade nog min hud varit grön när jag kommer hem. För så grön kändes resan. Gillar du äventyr så går det att göra det mesta i Sverige också eller varför inte Norge som har ett fantastiskt utbud för den som vill göra “hållbara” äventyrsresor.

Det bästa då? Förutom alla äventyr som innebar någon känsla av iiiiih eller aaaaah så var det att se dessa två varelser. Visst är de vackra!?

 

MvH

Christine som åter är tillbaka på kontoret och tacksam för att Sara har hållit ställningarna på My Tomorrow