Efter åratal av utbildning…

with No Comments

Vi var inte många själar som befann oss på Peace&Love Caféet i Borlänge för att lyssna på exjobbarnas presentationer. Men det gjorde inte så mycket. Det var ändå stort!

För två år sedan träffade jag Ronny Arnberg på Borlänge Energi och jag tror att han visar vägen för ett framtida arbetssätt: ”att se människan”.

Jag tror att den här Ronny vet, utbildning idag, är inte samma sak som att lära sig. Vi måste prova oss fram för att lära oss. Han har inte sagt varför han gör det. Men jag tycker hans tillvägagångssätt är genialt. När jag på ett första möte kom, utexaminerad och klar från universitetet bjöd han in mig på sina möten med UD, Exportrådet och Ambassadörsfolk (jag hade inte träffat mannen förut). Han delade med sig av sitt nätverk. ”Ja, men ring hon på Sida eller han på IVL. Hälsa från mig, då kommer de säkert att hjälpa dig”. Någon råkade vara VD, men det nämnde ju inte Ronny. Han har dessutom startat upp ett störtskönt ungdomsråd, se deras härliga blogg här, bland annat har det intervjuat en del av exjobbarna, håll därför utkik på deras sida om du är nyfiken på vad exjobbarna gör för något.


 Hur hamnade vi här? Malin Johansson och Caroline Åkerlund presenterar sitt exjobb och inleder med att förklara hur det överhuvudtaget blev av.

Att det fanns det någon där som var beredd på att dela med sig av sitt nätverk och trodde på mig betydde mycket. Jag tror att alla unga idag behöver en sådan person när de ska ut i arbetslivet. Men även innan, att få följa med på affärsmöten och se hur det går till. Så, bjud med någon nästa gång, det är inte svårare än så. Egentligen är det helt klockrent att sätta unga personer på sådana här möten, så att det få se vad som sker bakom dessa dörrar hur beslut tas och affärer görs.


På caféet presenterade Borlänge Energis exjobbare sina berättelser, deras exjobb, utmaningen men också resan till Moldavien, Europas fattigaste land men störst hopp. Magnus rapporterade direkt via Skype om vad han gjorde nere i Moldavien. Japp, nu var det på riktigt. Exjobbspresentationerna blev på så sätt symboliska,  nu är man nära det ”verkliga livet” att äntligen kunna få vara med och påverka, i alla fall få betalt för att bidra till något bättre. Som student kan det vara tröttsamt att varje dag känna att man “bara tar emot”.

 Magnus Johansson rapporterar direkt från Moldavien. Hans exjobb handlar om biogasframställning från vinproduktion  

 

Exjobbarna hade delvis kollat på avfallshanteringen och potential för en Waste-to-Energy-anläggning, turism i Kina, utbildning för energi och tillverkling av biogas från vingårdar. De behandlar många av de stora utmaningar vi har framför oss.  Ta tillvara på dessa färska ögon, ta tillvara på den hunger och vilja att göra något. Men se till att öppna dörrar. Nästa gång du ska på ännu ett möte, gör som Ronny, Våga fråga och bjud in!

Supersköna ungdomsrådet som hjälpte till och presenterade under dagen, samt exjobbarna

 

Idag hjälper My Tomorrow, Ronny med att hitta nya exjobbare, till spännande projekt inom hållbar utveckling. Exjobbet är den tid då kunskapssäcken knyts ihop. Nu ska kunskapen verkligen användas. Men det kan också vara här som studenten hittar en form för sin kunskap. Att åka utomlands och tvingas pröva det man har lärt sig, samtidigt som nya kontakter ska knytas och det man ska leverera kommer att användas på riktigt. Tänk om man alltid kunde få göra exjobb, spännande det skulle vara.

MvH

Christine