Här vill du lyssna och samtala

with No Comments

Det är få möten som Tällberg Forum, alla verkar ha sina förklaringar om varför. För mig är det den gången på året som jag samlar tillräckligt många citat för att kunna skriva en citatbok och när forumet är slut infinner sig en envis känsla av att jag precis kommit hem från en jorden-runt-resa. Samtalsklimatet är mycket vänligt trots att det är stora och allvarliga frågor som diskuteras.  Vem vill inte tala om ”The era of complexity” när det inledningsvis hissas upp ett gigantiskt garnnystan i det cirkusliknande tältet?

Tällberg Forum 2011 i Sigtuna
Tältet i Sigtuna

För är det så att “to many key decission leaders do not want complexicty“? Och att “the biggest risk, is not understanding the situtation“. Samtidigt som “The industry wants predictability, the finance don’t want it“. Tre citat från olika personer som får mig att fundera. Hur ska jag få bitarna på plats? och det viktiga blir inte vem som sa vad, utan att det sägs i ett samtal där människor lyssnar. Någon frågar: “Is our world to mechanic? We can drive a car, but can we drive a teenager?” och vi skrattar igenkännande. En annan hävdar att “In a world where change going faster and faster. Rules are meaning less” och vips, sprids citatet vidare ut i etern genom Twitter. Ett citat som jag har svårt att släppa är; “The biggest problem is that we organize in stakeholders interest“, vi bör kanske först fundera över “Where do we want to get as a global civilisation?” i denna självorganiserande globala komplexa värld.

Men är det så komplext då? Hans Rosling gav en rejäl dänga till vår miljöminister och hävdade att han bör bli minst lika bra som vår finansminister på att redovisa resultat. Hur svårt kan det va? Kanske inte i BMP varje kvartal, det finns annat att mäta. Utan data har vi svårt att få oss en uppfattning om situationen, en insikt; “the governance is very important. Today it cost the same to dig for metals out of the ground as to recycle it. The government can make it 10 times more expensive to use raw material“.

Bibloteket Sigtunastiftelsen
Bibloteket i Sigtunastiftelsen hade bland annat en workshop som var öppen för allmänheten

Nä, nu får det vara nog med citat, nu är det arbete som gäller igen, efter allt detta kunskapsinhämtande känner jag ett visst ansvar, eller som grundaren av Tällberg Forum kanske skulle ha sagt; “A call to duty, to mange that global thing“.

Här hittar du live-sändningarna från tältet på Tällberg Forum: http://webbtv.compodium.se/tallberg11/

MvH

Christine