Hur bor och lever vi imorgon?

with No Comments

ByggareBerit

I november hade jag äran att moderera en kunnig och visionär panel om hur vi bor och lever i framtiden. Fokus var det hållbara boendet och berörde stad som landsbygd. Publiken var medlemmar i nätverket Byggare Berit, ett nätverk med syfte att stärka kvinnors insatser inom byggbranschen och jag tycker att de träffade helt rätt med eventets bild ovan.

Panelen bestod av:

  • HSB Living Lab – Sanna Edling om ”forskning pågår” i huset nere på Chalmers.
  • Plantagon – Joakim Rytterborn om att kombinera växthus och boende på höjden.
  • KTH Hållbar utveckling. Miljövetenskap – Universitets lektor Josefine Wangel Weithz om att klimatmålen kräver ändrad livstil.
  • Riksbyggen – Charlotta Szczepanowski om Positive Footprint Housing® och brf Viva i Göteborg.

Några slutsatser var att morgondagens boende innebär att vi delar fler ytor med varandra, t ex tvättrum eller kök, här kan man hämta inspiration från delningsekonomin. Bostäderna kommer att mätas i kubikmeter (m3) istället för kvadratmeter (m2), anledningen är att vi kan komma att utnyttja höjden i en bostad mycket mer och tänka i tre dimensioner istället för två vid nybyggen. “Om man bygger en mur runt Stockholm då är det på insidan som klösmärkena skulle vara” – ett skämt med ett djupare allvar. Ett sätt för staden att göra sig mer oberoende landsbygden matproduktion är att producera den själv. Det finns stor potential att odla på höjden med t ex vertikala växthus och höga byggnader finns det i staden.

Tack!

/Christine