Nu ska det bli enkelt att arbeta med CSR – lansering idag!

with No Comments

Ta ansvar för din leverantörskedja med CSR-kompassen – ett verktyg som ska hjälpa företag och offentlig sektor att ta ansvar för sin leverantörskedja, lanserades imorse av Norden i fokus och Miljöstyrningsrådet. Detta är en början på en mycket lång process som i stort sett är kunddriven förklarar Magnus Holm, ambssadör för nordiskt samarbete på UD, han förklarar även att regeringen tror på ett företagsägt CSR-arbete.

CSR-kompassen verkar vara ett underbart verktyg, lätthanterligt och tydligt. Lisa Sennström från Miljöstyrningsrådet presenterar steg för steg hur verktyget fungerar. Direkt när du surfar in på CSR-kompassen klickar du vidare på en blå ruta om du är ett företag, eller röd rutaom du tillhör offentlig sektor (PK-poäng?).

Att verktyget även går att använda för offentlig sektor gör detta mycket kraftfullt, båda sidorna påminner mycket om varandra. Steg för steg får man gå igenom vad som krävs, du kan bland annat skapa din egna uppförandekod direkt i verktyget. Dessutom finns det branschexempel där du kan hitta initiativ från din bransch med exempel på leverantörsstyrning. Det är ”lagom” mycket text på sidorna och du hittar snabbt bland länkarna. Lätt att jag kommer prova på att använda detta verktyg! Ska ge mig ut och hitta en frivillig småföretagare…

Peter Germer från Företagarna berättar att detta är något som små företag har väntat på. Oftast arbetar mindre företag med CSR, men mer från hjärtat. Nu har dessa möjlighet att systematiskt lägga upp sitt arbeta, få tillgång till uppföljningsmallar som de kan skicka till sina leverantörer och lära sig av goda exempel inom branschen.

Dessutom får dessa små företag lika stor möjlighet att tillsammans påverka underleverantörer som stora företag. CSR-kompassen har verkligen potential att ge vägledning om det kan användas. Frågan är om dagens lanseringsfrukost var tillräcklig för att få igång ett företagsägt CSR-arbete som man talade så väl om. Miljöstyrningsrådet skulle behöva ytterliggare stöd för att sprida detta verktyg.

MvH

Christine