Reflektioner om framtiden och hur musik i alla tider har förebådat framtiden

with No Comments

Reflektioner om framtiden och hur musik i alla tider har förebådat framtiden

Bild: Från Tällberg Höstforums hemsida

My Tomorrow fick äran att under Tällberg Foundations Höstforum processa ett samtal om framtiden och hur musik i alla tider har förebådat framtiden. Bo Ekman valde att bjuda in deltagarna hem till sig för detta samtal. Brasan var tänd och vi deltagare samlades i soffor, fåtöljer och på stolar i Bo:s vardagsrum i Tällberg. Ute var det becksvart som det bara kan vara på hösten och innan någon hann säga något så välkomnade Alm Nils oss med Bingsjöstämman på sin fiol. Det var riktigt stämningsfullt, men nu blev jag lite orolig, hur skulle detta samtal gå. Hade jag tagit mig vatten över huvudet som inte kan så mycket om musik…

 Bild ovan: Anna, Ingrid och Robert

Här följer mina anteckningar från det som sades under samtalet, det är reflektioner, inspirerande tankar och insikter från deltagarna och mig själv:

Deltagarna reflekterade och inspirerade med tankar om hur de ser på musik och vad det gör med människan. Att musiken förenar oss, oavsett språk, kanske är det därför en av deltagarna upplevde att alltmer musik idag inte innehåller någon text. Det gör den mer global, musik är något vi delar med varandra. Även om vi har hörlurar och ofta lyssnar själva när vi konsumerar musik är upplevelsen på ett dansgolv med DJ en stark känsla, som en fotbollsmatch, men här finns det inget vi eller dom, det förenar bara. Alla på dansgolvet gör som DJ:n ber dem. Musik har en viktigt roll, en bebis lär sig sjunga innan den säger sitt första ord.

Musik fungerar som terapi, det berör och påverkar våra känslor, vi kommer se allt mer musik inom terapin. Samtidigt blir musiken en spegling av våra känslor och bär därför information om hur vi upplever eller vill uppleva vår värld under en viss tid eller decennie.

Idag kan allt fler skapa sin egna musik, med hjälp av datorn går det att göra sin egna symfoni, med olika instrument, hemma på sitt rum. En deltagare förklarade att ”try” är det nya. Man provar att göra sin egna musik, sina egna foton. Kvantiteten av musik och videos på youtube växer enormt. Men hur sållar vi ut det bästa? Det är detta som visar att vi inte längre är bara konsumenter, vi är ”Prosumers” som producerar och konsumerar. Det öppnar upp för ett mer tillåtet samhälle, där alla kan få prova och det inte behöver finnas okunniga och experter. Kan vi kanske se detta även inom andra sektorer som energisektorn, där vi i framtiden kanske kan producera och konsumera vår egna energi? Det är bara att prova.

Alm Nils spelade även Leksandslåt och visade hur dansen till den går. Bo spelade introt från sitt radioprogram, Sommar i P1, låtarna Testify, Rage Against the Machine och slutet av 7:e symfonin, Beethoven, Bob Dylan,The Times’ they are A-changing och Nkosi sikelel’ iAfrika . En härlig blanding. Nedan ser du musikvideos till låtarna för att förstå hur vi i detta samtal på 45 min kastade oss mellan olika områden. 

 

…och så bra det gick. Samtalet var inte av sådan art att det lärde mig särskilt mycket, med siffror och data. Däremot satte det igång en process. Tror även att det hände hos flera av deltagarna. när vi gick tillbaka mot hotellet där Lina Thomsgård, Rättviseförmedlingen skulle DJ:a så hörde jag någon säga “Nu kommer jag lyssna på musik på ett helt annat sätt”. Det kan nog även sammanfatta min upplevelse det samtalet som jag sent kommer att glömma.

Höstforumet i sig var mycket lyckat. Jag har aldrig upplevt en sådan nyfikenhet, energi och pepp på en konferens förut, kan det bero på att så många av deltagarna var unga? Lite reflektioner finns på Twitter från själva forumet.

Men, vad tror du om musik och framtiden? Vad läste du egentligen i rubriken ovan?

MvH

Christine