SM dag 11 – Puts och Krom

with No Comments

Blandar du eget rengöringsmedel? Det händer inte hemma hos oss och min tanke var heller inte att göra det. Ett rent hem och ett rent kontor känns bra och representativt.  Men det måste inte betyda en massa merjobb eller att ytterligare en massa kemikalier släpps ut i vår miljö. Ungefär 40 000 -50 000 ton städ- och rengöringsmedel används i våra hem varje år.

Utmaningen var att byta ut våra rengöringsprodukter till miljömärkta rengöringmedel och lokalt tillverkad såpa. Det mesta byttes ut eftersom utbudet har blivit bättre idag idag. Men det var inte bara rengöringsmedel som byttes ut. Verktygen är minst lika viktiga, bra trasor och svampar gör susen, det går lätt att få kromet att blänka med en mikrotrasa och ofta räcker det att bara använda vatten till. Därefter såpa, vem gillar inte doften av tall? Det är inte ofta man behöver sterilisera när man städar och vissa rengöringsmedel och dess innehåll är onödiga.

Numera sitter även denna lista på insidan av skåpet i köket. Den innehåller tips för städning när det är kort om tid. Företaget som tagit fram listan erbjuder ekologisk hemstädning.

Pain: Svårt att byta ut var det inte.

Pleasure: Det är lätt att byta ut rengörningsmedel till miljömärkta, samt att finns lokala produkter vilket leder till minskade transporter. Framförallt behövs det inte lika mycket rengöringsmedel eftersom både svampar och trasor fungerar mycket effektivare idag. Det är ännu bättre för miljön.