SM dag 13 – Sopsortera bättre

with No Comments

”Avfall” och ”sopor” är ord som kanske aldrig kommer att få särskild hög status i samhället. Däremot ändras synen på vad som är avfall. Nya produkter innebär en nya former av avfall . Samtidigt innebär ökade mängder avfall, en minskad mängd råmaterial. I alla fall i teorin och med det system som vi har idag för råvaror.

Vår sopsortering kan defineras som “lagom”. Det är långt till närmsta återvinningscentral och vi har varit dåliga på att sortera plastförpackningar och små kartonger (mjölk, juice, etc). Dessa små förpackningar har direkt hamnat i brännbart. Hur stor skillnad kan det göra egentligen?

Dagens utmaning har inneburit att det numera ser ut såhär under diskbänken:

Från och med nu ska vi sortera pappersförpackningar av mindre storlek, om man sköljer ur dem innan (kallt vatten för att spara energi) blir det inte ofräscht, detsamma gäller för plastförpackningar. Helt plötsligt inser jag att vi börjar få stenkoll på våra avfallsfraktioner. Vad mycket plast som går åt och det blir framförallt tydligt att mycket av det som går till förbränning är komposterbart som skulle kunna bli till biogas. Tyvärr kan inte vår kommun erbjuda den tjänsten till oss än, det är väldigt frustrerande att vilja sortera ut sitt matavfall för att kunna göra det och samtidigt veta att först om två år, så är det kanske möjligt. Jag har kollat efter en del komposter som passar för balkonger, men det är inte en ultimat lösning, biogas hade varit bättre.

Lägg märke till skillnaderna på tjockleken på påsarna, den överst i bilden är mycket tunnare, det är miljömärkta plastpåsar, köpta på rulle. Neders i bilden är en sådan plastkasse som man får i butik när man handlar. Genom att byta till plastpåsar på rulle kommer vi att minska mängden plast i hushållet. Nu behöver jag bli bättre på att ta med mig en egen påse till butik och säga ”Nej tack, jag behöver ingen påse”.

Behållarna för återvinning inhandlades på Ikea, men det framstod inte om det var från återvunnen plast, så jag mailade och frågade. Det här är svaret:

“Tack för ditt mail.

Dessa behållarna består av återvunnen plast och man kan slänga dem på en åtvinningscentral i närheten av ditt boende. Slänger man dem i plaståtervinningen där så hamnar den rätt.”

Pain: Såg framför mig att alla behållare inte skulle få plats och att det snabbt skulle bli trångt i skåpet. Vet inte heller vart närmaste plaståtervinningsstation är, därför har vi tur som har tillgång till flera fraktioner inom bostadrättsföreningens soprum (papper, glas, metall, elektronik, kartong, lampor, brännbart och grovsopor). Framförallt är det frustrerande med tillgängligheten för den som vill sopsortera rätt. Det är inte så att man kan gå till ett och samma ställe och för vissa fraktioner krävs det att du har tillgång till bil. Det är lättare att konsumera än att slänga rätt.

Pleasure: Det blev ju ordning och av någon anledning känns det bra att sortera rätt. Min man lärde sig supersnabbt också.